ONLINE BIZ...

View previous topic View next topic Go down

ONLINE BIZ...

Post by jaMaL on Sun Jan 24, 2010 10:05 am

Apa pandangan nkorang semua tentang bisnes online? Apa langkah pertama yg perlu kita tahu jika ingin menyertainya? Sejauh kita boleh mempercayai...?

Sama-sama kita bincangkan... Idea
avatar
jaMaL
Moderators
Moderators

Male Posts : 58
Join date : 2010-01-05
Age : 34
Location : Putrajaya

View user profile http://jamal4ever82@multiply.com

Back to top Go down

Re: ONLINE BIZ...

Post by matasura on Sun Jan 24, 2010 6:28 pm

biz online nih ada macam2...
setakat yg aku tau...

contoh mcm jual tudung di alam maya..
kedai suma xperlu, perniagaan suma melalui internet...

ada gak mcm guna ebay, lelong dan mudah..

ada gak yg affiliate, forex dan lain2...

_________________

Muhammad's blog
avatar
matasura
Admin
Admin

Male Posts : 133
Join date : 2010-01-01
Age : 35
Location : KL

View user profile http://www.donateforummah.com/

Back to top Go down

Re: ONLINE BIZ...

Post by jaMaL on Sun Jan 24, 2010 7:27 pm

matasura wrote:biz online nih ada macam2...
setakat yg aku tau...

contoh mcm jual tudung di alam maya..
kedai suma xperlu, perniagaan suma melalui internet...

ada gak mcm guna ebay, lelong dan mudah..

ada gak yg affiliate, forex dan lain2...

tu la....bila kita sebut pasal biz...perkara penting yg perlu difikir adalah risiko...

aku senanye tertarik dgn istilah affiliate tuuu....ape risiko dia yer?
avatar
jaMaL
Moderators
Moderators

Male Posts : 58
Join date : 2010-01-05
Age : 34
Location : Putrajaya

View user profile http://jamal4ever82@multiply.com

Back to top Go down

Re: ONLINE BIZ...

Post by Solah on Mon Jan 25, 2010 1:32 pm

Yap mcm korang bincang, online business ade mcm2. Tapi antara isu utamanya ialah:_

1. Online store/service yang dah ade kedai fizikal. So no problem.

2. Online store private (yg takde kedai fizikal, menjual barang2 sendiri). Kene evaluate risiko antara betul atau tak. So penting gather information dulu.

3. Direct selling/certified product online biz oleh agent penjual. Ni paling berkembang skrng. Setakat ni rasenye no prob, cuma bijaklah menilai barangan tersebut berfaedah seperti yang diwar2kan atau tidak.

4. Online auction (ebay,lelong etc). Make sure kalau nak beli barang, check feedback user lain ke atas penjual. Dah teramat banyak kes penipuan berlaku. Kawan aku pun tahun lepas rugi ribuan gak sbb bayar pendahuluan barang tp penjual lesap.

5. Forex. Ni bahaya. Nak forex 'fiat money' (duit kertas) kene ikut undang-undang bank negara Malaysia. Kalau takde pengesahan perundangan, business tersebut haram & boleh kene tindakan undang2. Contohnya mcm ape yg terjadi dekat Swisscash. Lagi satu, FOREX duit kertas tidak berlandaskan kewangan Islam (emas) jd kat situ kalau kalau tak berhati2 boleh terjadi riba. Takpun mmg sah2 terpalit riba sbb industri mata wang kertas agak sebegitu.

6. Investment/Pelaburan/Skim cepat kaya. Ni pun amat popular online. Banyak syarikat menggunakan kaedah pyramid/ponzi scheme tetapi menyorok dengan nama skim/syarikat yg berlainan mahupun kaedah yang berbelit2. Tp asasnya tetap sama. Kene hati2 sebab utk sah pelaburan tu kene tengok pada barang & jugak aqad/kontrak/kaedah yg digunakan. Contoh: pelaburan dalam industri kelapa sawit (halal) tapi untung hasil investment diberi secara fixed rate (HARAM, riba). Orang yg tak tahu, dengar 'pelaburan kelapa sawit' aje dah ON, tanpa melihat aqad yg digunakan termasuk ke saluran mana wang tersebut dilaburkan.

7. Iklan. No problem asalkan barangan halal & syarikatnya clean.
avatar
Solah
Admin
Admin

Male Posts : 97
Join date : 2010-01-06
Age : 35
Location : Penang

View user profile http://yusufmumtaz.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ONLINE BIZ...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum