Ubuntu - OS linux berteraskan debian.

View previous topic View next topic Go down

Ubuntu - OS linux berteraskan debian.

Post by rochi on Sat Jan 02, 2010 2:14 am

Ubuntu Karmic Koala 9.10



ubuntu
Apa itu Ubuntu ?

Pasti banyak orang bertanya apa tu ubuntu itu, dan pasti banyak pertanyaan aneh tentang ubuntu kalau kita menjelaskannya.

apa itu ubuntu? Menatang apa pula ubuntu? Ubuntu ke ibuntu?

Ubuntu adalah sebuah sistem operasi (OS) lengkap yang berasaskan Linux. Ia sesuai digunakan pada pelbagai jenis komputer. Apa yang menarik mengenai Ubuntu ialah, ianya PERCUMA!!! Anda bebas menggunakannya di mana sahaja. Ubuntu juga dilengkapi dengan aplikasi asas yang anda perlukan.Perisian yang disertakan dalam Ubuntu adalah bebas dan bersumber terbuka. Hebat bukan?

Jangan tak percaya, Ubuntu memang percuma. Anda boleh muat turun, disalin dalam cakera padat dan dikongsi dengan sesiapa sahaja. Bukan seperti perisian Microsoft Windows yang memerlukan anda membayar lesen. Sungguhpun Ubuntu tidak kebal,namun setakat ini, tiada lagi virus yang dapat menerobos masuk ke sistem operasi ini.

Bagi syarikat atau sesiapa yang mahukan persekitaran aplikasi yang stabil, anda boleh menggunakan versi Sokongan Jangka Panjang SJP (atau LTS, Long Term Support) yang akan disokong selama 3 tahun untuk komputer peribadi dan 5 tahun untuk komputer pelayan.

Dengan Aplikasi Pemasangan yang mudah, anda hanya perlukan lebih kurang 25 minit sahaja untuk memasang Ubuntu pada komputer anda. Rasailah kehebatan Ubuntu.

Untuk maklumat lanjut tentang ubuntu sila layari :

http://ubuntu.com.my/
http://melayubuntu.blogspot.com
http://www.ubuntu.com/
http://www.jomlinux.com

sumber: MyK810i
avatar
rochi
Moderators
Moderators

Male Posts : 17
Join date : 2010-01-01
Age : 35
Location : sungai petani

View user profile http://www.rochi.net

Back to top Go down

Re: Ubuntu - OS linux berteraskan debian.

Post by jaMaL on Fri Jan 22, 2010 8:55 pm

Mungkin da terbiasa pakai Window sejak dulu...nak tukar ke Ubuntu...macam ralat plak...

Senang ke nak manage Ubuntu ni?user friendly as Window ker?
avatar
jaMaL
Moderators
Moderators

Male Posts : 58
Join date : 2010-01-05
Age : 35
Location : Putrajaya

View user profile http://jamal4ever82@multiply.com

Back to top Go down

Re: Ubuntu - OS linux berteraskan debian.

Post by rochi on Sat Jan 23, 2010 2:30 am

jaMaL wrote:Mungkin da terbiasa pakai Window sejak dulu...nak tukar ke Ubuntu...macam ralat plak...

Senang ke nak manage Ubuntu ni?user friendly as Window ker?

tu lah dah jadi ahli tingkap sejak mula kenal komputer thats why bila nak tukar pada yg lain rasa mcm susah.. padahal tak susah pun.. lebih user friendly... jamal try la buat dual boot OS. aku pun baru lagi ni berjinak2 dengan ubuntu.. kalau nak laju surf, start n shutdown pc pakai ubuntu.. windows 7 pun tak selaju ubuntu. Razz
avatar
rochi
Moderators
Moderators

Male Posts : 17
Join date : 2010-01-01
Age : 35
Location : sungai petani

View user profile http://www.rochi.net

Back to top Go down

Re: Ubuntu - OS linux berteraskan debian.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum