Lajukan firefox utk pengguna tingkap 7 & ubuntu 9.10

View previous topic View next topic Go down

Lajukan firefox utk pengguna tingkap 7 & ubuntu 9.10

Post by rochi on Fri Jan 08, 2010 1:26 am

salamX
Jom bagi laju @ speedup firefox dengan cara yg mudah.

1. Taip about:config kat URL browser, bila kuar warning redah je masuk Razz

2. Taip kat filter ipv6 dan akan keluaq la screen lebih kurang mcm kat bawah ni



biasanya default set value false so hangpa double klik bagi jadi value true

p/s windows 7 ngan ubuntu ada setting untuk ipv6 so kat malaysia ni banyak lagi tak pakai ipv6, masih ditakok lama pakai ipv4 lagi.

3. Taip kat filter network.http.pipelining dan double klik bg value true

4. Taip lagi filter network.http.pipelining.maxrequests default value = 4 so hangpa tukaq la boh 8 kalau nak power boh 30 pun line clear kot.

5. Taip lagi kat filter tu network.http.proxy.pipelining pastu double klik bg value true
pastu

6. Last skali Restart firefox and go go go...

OK cukup la takat ni dulu.. hangpa try la dulu tengok ada perubahan dari segi kelajuan... Bagi yg pakai berukband mungkin kelajuan bertambah 3x ganda bila surf guna firefox. Ada banyak lagi nak setting ni... ala try yg simple2 dulu lah ok.

Aku pun jarang pakai firefox ni.. dok pakai google chrome @ chromium ( ubuntu ) Razz apa2 pun firefox lagi baguih dan laju dari IE yg monopoli user tingkap2 @ windows hehehe
avatar
rochi
Moderators
Moderators

Male Posts : 17
Join date : 2010-01-01
Age : 35
Location : sungai petani

View user profile http://www.rochi.net

Back to top Go down

Re: Lajukan firefox utk pengguna tingkap 7 & ubuntu 9.10

Post by matasura on Fri Jan 08, 2010 9:26 am

klau utk vista, mcm mana nak wat napi?
avatar
matasura
Admin
Admin

Male Posts : 133
Join date : 2010-01-01
Age : 35
Location : KL

View user profile http://www.donateforummah.com/

Back to top Go down

Re: Lajukan firefox utk pengguna tingkap 7 & ubuntu 9.10

Post by rochi on Sat Jan 09, 2010 3:38 am

rasa untuk semua jenis tingkap bleh setting menda ni... mat pakai vista ka? takmo beralih ka ke windows 7. tak pun boh ja ubuntu.... buat dual boot... rasailah kelajuan nya huhuhu
avatar
rochi
Moderators
Moderators

Male Posts : 17
Join date : 2010-01-01
Age : 35
Location : sungai petani

View user profile http://www.rochi.net

Back to top Go down

Re: Lajukan firefox utk pengguna tingkap 7 & ubuntu 9.10

Post by matasura on Sat Jan 09, 2010 8:28 am

rochi wrote:rasa untuk semua jenis tingkap bleh setting menda ni... mat pakai vista ka? takmo beralih ka ke windows 7. tak pun boh ja ubuntu.... buat dual boot... rasailah kelajuan nya huhuhu
nih laptop opis...
hehehe...
aku duk pikiaq nak try windows 7..
tapi tunggu aku beli laptop baru nanti aa..
open source aku xmahir lagi..hehehe...
avatar
matasura
Admin
Admin

Male Posts : 133
Join date : 2010-01-01
Age : 35
Location : KL

View user profile http://www.donateforummah.com/

Back to top Go down

Re: Lajukan firefox utk pengguna tingkap 7 & ubuntu 9.10

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum